Over fotografie en emotie

Het is zondag, het stormt, het regent en binnen is het fijn. Dus ik blijf binnen. Er is een aantal dingen die ik leuk vind om mee bezig te zijn op zo’n vrije zondag. Een goede Netflix serie bingewatchen, mijn gitaar weer eens pakken en wat liedjes spelen, misschien een beetje werken of het een en ander opruimen. Deze zondag koos ik voor een beetje werken en een beetje opruimen van mijn fotoarchief.

Het beetje werken bestond vooral uit het lezen van wat vakliteratuur en een aantal blogs en nieuwsartikelen uit de wereld van de marketing en communicatie. Met enige regelmaat lees ik artikelen over trends in de branche waarin ik actief ben. Soms goed onderbouwde stellingen of voorspellingen zelfs, soms mijns inziens uit de lucht gegrepen onzin. Onzin trends waarbij de wens de vader van de gedachte lijkt te zijn.
Zo las ik in een artikel dat illustraties het winnen van fotografie. Fotografie zou niet tijdloos genoeg zijn. Bovendien zouden mensen vaak ontevreden zijn over hoe ze op de foto staan.
Wat een #%&^%($@it…….
Op de eerste plaats; als mensen niet tevreden zijn over hoe ze op de foto staan dan heb je de verkeerde fotograaf uitgenodigd….Dat is een flauw inkoppertje natuurlijk. Maar net zo goed een non argument om dan maar geen fotografie in te zetten. En wat is wel tijdloos dan? Foto’s kun je heel eenvoudig vervangen door nieuwe foto’s.

Fotograaf Tjapko de Heus

Emotie
Waar het mij met name om gaat is dat visuele communicatie, fotografie en video, om emotie draait. Wij mensen zijn over het algemeen emotionele wezens. Goed beeld prikkelt die emoties. Of het nou gaat om vreugde, verdriet, afschuw, boosheid, angst. Fotografie of film kunnen die emoties oproepen of versterken. Ook in een zakelijke omgeving werkt dat zo. Mensen doen zaken met mensen en niet met logo’s of bedrijfsnamen. Het woord authentiek wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt, maar in dit kader wil ik het toch even noemen. Jezelf zijn als persoon, als ondernemer, als bedrijf. Laat zien wie je bent en waar je voor staat en zorg ervoor dat jouw verhaal echt is, consistent is, authentiek als je wilt en laat dat dan ook met de juiste beeldtaal zien. Daarom zijn fotografie en ook film onmisbaar en zeer krachtige communicatiemiddelen.


Fotograaf Tjapko de Heus

Fotoarchief
Dat fotografie emotie is wordt ook door mijn ervaringen van de rest van deze zondag bevestigd. Ongeveer dertig jaar geleden ben ik gestart als freelance fotograaf. De jaren daarvoor werkte ik bij Telstar. Het lokale weekblad waar ik een manusje van alles was. Ik was fotograaf, advertentieverkoper en ik maakte de krant op. Een veelzijdige baan die mij op het lijf geschreven was.In 1990 besloot ik in overleg met de eigenaar van Telstar, mijn werkgever, om als zelfstandig fotograaf verder te gaan. Telstar was mijn eerste en enige klant op dat moment, maar dat veranderde snel. Ook andere opdrachtgevers wisten mij gelukkig te vinden.

Bij mijn vertrek bij Telstar heb ik het fotoarchief overgenomen en ben dat archief de jaren daarna gaan uitbreiden. Ik weet het niet meer precies wanneer ik de laatste foto voor Telstar maakte, maar ik denk dat ik negatieven heb van begin jaren 80 van de vorige eeuw tot en met 1997 ongeveer…. Die negatieven zitten allemaal in mappen en die zitten in dozen. Ooit had ik een eenvoudig archiefsysteem op een computer, maar die is gecrasht en de enige manier om te weten wat er op die negatieven te zien is, is om ze één voor één met een loupe op een lichtbak te bekijken. Daar heb ik een begin mee gemaakt. Het is een zeer tijdrovend, maar erg leuk en bevredigend klusje. Ik kom zulke leuke foto’s tegen. Een aantal negatieven heb ik inmiddels gescand en die bewuste zondag gepubliceerd op een Facebookpagina ‘Pijnacker in vroeger tijden’.

De reacties waren erg leuk vooral op de foto’s waar mensen op staan. De foto’s roepen herinneringen op. Mensen delen die emoties en ervaringen. Vullen missende informatie aan. Gaan gesprekken aan met elkaar. Kortom, het maakt van alles los. Dat is wat fotografie kan doen. Ik zal de komende tijd mijn best doen om meer van het fotoarchief uit te zoeken, te scannen en te verspreiden.

Vertel jouw verhaal ook met fotografie en video. Het is na live ontmoetingen de meest persoonlijke manier om mensen te bereiken en te raken.


Deel deze blog op:

ANDERE BLOGS

Meer weten?

Wil je meer weten, heb je vragen of wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen over fotografie of video? Vul dan onderstaand formuliertje in en ik neem snel contact met je op. Je kunt natuurlijk ook bellen met 06-51510555 of mailen naar tjapko@tjapko.nl.

Wil je meer weten, heb je vragen of wil je eens vrijblijvend van gedachten wisselen over fotografie of video? Vul dan onderstaand formuliertje in en ik neem snel contact met je op. Je kunt natuurlijk ook bellen met 06-51510555 of mailen naar tjapko@tjapko.nl.

Ik wil gebeld worden:

Naam
Telefoon
Email